Lån ikke penge ud fra virksomheden

Der er ikke-proportional straf for at foretage forkerte udlån fra virksomheden.

Selskab

Et selskab (Iværksætterselskab, anpartsselskab, aktieselskab og parterselskab) må ikke låne penge ud til sin ledelse eller til sine ejere. Det gælder også ledelse og ejer i moderselskab. Og det gælder også alle disse personers nærtstående, fx ægtefæller, børn osv. Tilsvarende gælder forbud mod sikkerhedsstillelser, dvs. man kan ikke omgå forbuddet med at oprette en privat kredit, og lade selskabet stille sikkerhed for kreditten.

Hvis selskabet alligevel låner ud til denne personkreds, skal lånet tilbagebetales med tillæg af en rente, som i øjeblikket udgør 10,05%. Og hvis der lånes ud til en ejer med bestemmende indflydelse, skal personen oven i købet beskattes af udlånet. Der er en del arbejde med at rette op på forholdet.

Personlig virksomhed

Hvis man driver personlig virksomhed, er reglerne nogenlunde de samme i den såkaldte virksomhedsordning. Der er ikke forbud mod udlån, men dette anses for hævet (med beskatning til følge), hvis udlånet ikke er erhvervsmæssigt.

Afgørelse om ejendomme

En virksomhedsejer ville sælge nogle af virksomhedens ejendomme til ejers børn. Virksomheden ville være med til at finansiere børnenes køb, så børnene fik lettere ved at købe ejendommene. Ejer spurgte skatterådet til 3 forskellige løsninger: 1) At hele købesummen ikke blev betalt, men at er blev oprettet en mellemregning på anfordringsvilkår forrentet med markedsrenten. 2) At hele købesummen ikke blev betalt, men at der blev oprettet en mellemregning på anfordringsvilkår forrentet med markedsrenten og sikkerhedsstillelse i form af et ejerpantebrev. Og 3) At der skete sædvanlig realkreditbelåning af ejendommene, og den resterende del af salgssummen skulle berigtiges med et anfordringstilgodehavende forrentet med markedsrenten.

Skatterådet mente at det i samtlige tre løsninger ville medføre en hævning (med beskatning af opsparet overskud til følge). Sagen blev anket til landsretten. Denne fandt, at fuld sælgerfinansiering forrentet på markedsvilkår ikke er sædvanligt i forhold til en uafhængig køber, uanset om der udstedes ejerpantebrev eller ej. En sælgerfinansiering på disse vilkår ville derfor blive betragtet som et privat udlån.

Afgørelse om tandlæger

To tandlæger drev tandlægevirksomhed i I/S form. De ville stifte et ejendomsselskab der skulle opføre en ejendom til udlejning til tandlægevirksomheden. De ville udlåne overskudslikviditet fra tandlægevirksomheden til selskabet. Skatterådet fandt dog, at betaling af leje ikke var udtryk for ”direkte erhvervsmæssig samhandel” mellem tandlægevirksomheden og ejendomsselskabet. Udlånet medførte hævning (og beskatning).

Kontakt os, hvis du vil høre mere.

R3 Revision flytter til Greve Erhvervscenter
24-04-2017
Vi kan med glæde meddele, at R3 Revision flytter til Greve Erhvervscenter pr. 21. april.
Læs hele nyheden
​Regeringens skatteplaner
02-09-2016
Hvor er der noget at hente for mig? Og for samfundet?
Læs hele nyheden
Har du momsudgifter i udlandet?
03-08-2016
Hvis din virksomhed afholder udgifter til moms i andre EU lande end Danmark, så kan du i nogle tilfælde få den betalte moms tilbagebetalt.
Læs hele nyheden
Lån ikke penge ud fra virksomheden
15-06-2016
Der er ikke-proportional straf for at foretage forkerte udlån fra virksomheden. Et selskab må ikke låne penge ud til sin ledelse eller til sine ejere.
Læs hele nyheden
Få skattefradrag for dine private udgifter til boligen
15-06-2016
Folketinget har 26. august 2015 vedtaget, at servicefradrag (også kaldet BoligJobOrdningen) genindføres. Nu kan du få fradrag for dine udgifter for 2015.
Læs hele nyheden

KONTAKT OS OG FÅ MERE INFORMATION

Vi har bestået den lovpligtige kvalitetskontrol uden bemærkninger, og vi fortsætter med at prioritere kvalitet ved udførelsen af alle opgaver. Den lovpligtige kvalitetskontrol udføres af Erhvervsstyrelsen og udføres hos alle revisionsvirksomheder.

Vi lægger stor vægt på, at revision og årsrapport gennemgåes med kunden og kommunikationen mellem kunden og os altid er i et forståeligt sprog.

Vi tilbyder også kompetent skatterådgivning.

Hvis du gerne vil vide mere om os, er du velkommen til at kontakte os telefonisk eller via mail på telefon 43 90 50 05 eller e-mail maa@r3revision.dk.​

VIL DU GERNE RINGES OP AF EN REVISOR?

Udfyld felterne herunder og du vil blive kontaktet hurtigst muligt.​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

R3 REVISION

​Kvalitet og nærvær er vores nøgleord. Vi er kompetente til at udføre vores opgaver til en høj kvalitet, samtidig med at vi ønsker have en løbende dialog med vores kunder, og ikke kun når revisionen skal udføres eller regningen skal betales.

Kontaktoplysninger

R3 REVISION GODKENDT REVISIONSANPARTSSELSKAB

Mølleagervej 4, Ørsted, 4622 Havdrup

Klik her for rutevejledning

Telefon: 43 90 50 05

E-mail: maa@r3revision.dk